Activiteiten i.s.m. Gidsenkring Kortrijk

Zondag 10 september: OPEN MONUMENTENDAG  10u-12u  en 14u-18u

koetshuis-Koetshuis Overleiestraat 3 Kortrijk

Achteraan het imposante herenhuis in de Overleiestraat nr. 3 bevindt zich een merkwaardig koetshuis. Het gebouw in cottagestijl met imitatie vakwerk werd in 1912 opgetrokken. Tot in het eerste kwart van de 20ste eeuw waren met stallen vanzelfsprekend bij welgestelde burgers die uitpakten met eigen rijtuigen met paarden en koetsiers. De opkomst van de auto maakt hier een eind aan, het is dan ook uitzonderlijk zo’n koetshuis in originele toestand aan te treffen.

 

 

 

-Herenhuis met een geschiedenis: Gentsestraat 15 Kortrijk

In de 2de helft van de 19de eeuw kent Kortrijk verschillende stadsuitbreidingen. Langs de nieuwe boulevards bouwde de elite woningen die rijkdom en aanzien weerspiegelden. Zo ook Gentsestraat 15. De huidige eigenaar richtte de woning opnieuw in volgens de smaak enIMG_5376 normen van de 19de eeuw.
De Duitse bezetter nam in 1914 het gebouw in als registratiebureau voor verplicht tewerkgestelden. Tijdens WO II liet de eigenaar een privé-bunker bouwen in de kelder.

 

 

 

 

 

 

-Café Costume Leistraat 20 Kortrijk

Art Deco in maatpak: In Kortrijk is Café Costume met trots neergestreken in de Leiestraat, in een voormalige juwelierszaak uit 1923, ontworpen door de gerenommeerde gebroeders De Coene. De kunstwerkstede heeft zich met het ontwerp voor juwelier Langen duidelijk laten gelden in de schoonheid van de art deco. En dat beleef je nog steeds wanneer je de huidige winkel binnenwandelt. Schermafbeelding 2017-09-06 om 13.55.53Traditioneel vakmanschap kruist er op meesterlijke wijze met gedurfde vernieuwing zoals een speels patroon van zwart-wit tegels en de strakke belichting van een galerijruimte. Het verfijnde hout –en snijwerk in de winkel bespeelt de architecturale beleving van de bezoeker. De hoge vitrinekasten zijn in Arts and Craftsstijl en etaleren na een opknapbeurt de mooiste mannenaccessoires. De toonbank is een toonbeeld van art deco, met een elegante bronzen afwerking op de contouren van het pronkstuk. Achteraan de winkel springt ook de Potence lamp van Willy Van der Meeren in het oog, een heruitgave van de designklassieker door LostNFound.

 

 

 

 

 

-Een landschapstuin voor waterkuren. Groeningestraat 37 ( Interieurhuis) Kortrijk

Schermafbeelding 2017-09-06 om 13.56.26Rechtover de Groeningeabdij lag sedert 1683 het domein van de kruisboogschutters van Sint-Joris. In 1846 begon dr. Jan Frans Vander Plancke er een instituut voor hydrotherapie – het eerste in zijn soort in België. Mensen konden allerlei behandelingen met water ondergaan.
De huidige tuin stamt uit de periode na het waterinstituut. Achteraan in de tuin, verscholen tussen de bomen, ligt een bakstenen ijskelder met jaarsteen 1768. Er zijn diverse oude en merkwaardige bomen.

 

 

 

 

 

-Schooltuin met historische paardjesmolen: Vrij katholieke basisschool’t Fort Plein 9 Kortrijk

 

De tuSchermafbeelding 2017-09-06 om 13.40.13in van deze onderwijsinstelling werd in 1906 heraangelegd als Engelse landschapstuin. Naast de tuin werd een oude loofgang met lindes terug in ere hersteld. Aanpalend bouwden Kortrijkse timmerlieden en houtbewerkers een kinderpaardenmolen en schonken deze aan de kleuterschool. Dit is een unicum in de pedagogische geschiedenis. De paardenmolen werd onlangs volledig hersteld en opgefrist.
De huidige tuin stamt uit de periode na het waterinstituut. Achteraan in de tuin, verscholen tussen de bomen, ligt een bakstenen ijskelder met jaarsteen 1768. Er zijn diverse oude en merkwaardige bomen.

-Wandeling: Groen in de stad. Start aan Dienst van Toerisme Kortrijk om 10u en om 14u

De aanwezigheid van groen en parken is belangrijk voor de woonkwaliteit in een stedelijke omgeving. De laatste decennia heeft Kortrijk ook hier op ingezet. Erkende tuinarchitecten hebben bestaande parken gerenoveerd, een groene gordel werd in de stad gelegd. We wandelen langs grote realisaties, en kleinere, soms verborgen plekjes. Zo merken we de grote verscheidenheid van types van groenaanleg. Om 10u en 14u.-

-Wandeling: Een groene erfenis met militair verleden:   Start ter hoogte van Waaihof, Graaf De Smet De Naeyerlaan (middenberm) Kortrijk om 10u – 11u -14u -15.30u

De Graaf de Smet de Naeyerlaan, een prachtige ruime dreef op wandelafstand van de Kortrijkse binnenstad, is opmerkelijk. Niet alleen omwille van haar merkwaardige gevels en haar beplanting, maar ook omwille van haar ontstaansgeschiedenis. Tijdens een rondleiding (ongeveer 35 minuten) zoeken we naar sporen van de oorspronkelijke vestingen en bastions, naar sporen van 19de eeuwse stadsrenovatie en naar aanzetten van de actuele toekomstplannen. Om 10u; 11u: 14u en 15:30u

 

 

 

-Zondag 1 oktober: OPEN WERVENDAG: Bezoek  K in Kortrijk achter de schermen. 

K in Kortrijk is veel meer dan louter een groot shoppingproject in het hartje van de stad. Het is ook een architecturaal hoogstandje, perfect in het stadsweefsel geïntegreerd. Het architectenbureau Robrecht en Daem is geslaagd in de moeilijke opdracht, de commerciële noden te laten samenvallen met de architecturale eisen van het stedelijk landschap. Achter de schermen van de K neemt een ervaren gids je door  de dienstgangen, toeleveringszones, technische ruimtes … kortom overal waar de gewone bezoeker nooit toegang krijgt!

Inschrijven doe je de dag zelf vanaf 10u op het gelijkvloers bij Gidsenkring (herkenbaar aan de banner). Max. 25 personen per groep, wees er dus snel bij.

Elke rondleiding duurt een uur, de eerste start om 10u20 en vanaf dan elke 20minuten tot 17u20. (pauze van 12u20 tot 13u)