Kortrijk 1302

Kortrijk 1302 is een interactief en multimediaal museum voor groot en klein over de Guldensporenslag (11 juli 1302). Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen, je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzegrote maquette. Een gids loodst je door zeven eeuwen geschiedenis van Vlaanderen. Als afsluiter kijk je naar een verrassende film over de traditievorming rond 11 juli.

Deze rondleiding kan geboekt worden via Kortrijk 1302 Tel:   0468/353839  @kortrijk.be


De gerestaureerde gebouwen van de Groeningeabdij herbergen sinds 1944 dit Historisch Museum van Kortrijk 1302.  Het museum is bereikbaar via de Houtmarkt of vanuit het Begijnhofpark.
Na een kort verblijf in Marke en daarna in het Oosten van de stad vestigden de Zusters Cisterciënzerinnen zich in 1593 binnen de stadskern van Kortrijk. De abdijkerk (1593) en het schitterend gerestaureerde dormitorium (slaapzaal) (1597) herinneren aan de vroegere abdij, die midden de 17de eeuw bekend stond als een plaats van mirakelen, met een hoogstaande reputatie als school en tehuis voor gefortuneerde meisjes. Op het gelijkvloers treffen wij talrijke getuigenissen aan over ons historisch verleden, met archelogische vondsten rond de Guldensporenslag en een moderne maquette van de Groeningeslag.   De bovenverdieping is gewijd aan de damasten, het zilverwerk en de meer recentere geschiedenis.
Met genoegen zullen de gidsen van Kortrijk u ook in dit museum rondleiden.