Rozentuin

De Rozentuin is een pareltje van de groenvoorziening van Kortrijk. Dit Rosarium, gelegen aan de Doorniksesteenweg, werd oorspronkelijk door de tuinarchitecten Defever en Demeyere aangelegd in 1959 in de voormalige groente- en fruittuin van het kasteel ‘t Hoge. In 2002-2004 wordt de tuin in harmonie met het neoclassicistisch kasteel heraangelegd. De rozentuin heeft thans een totaal nieuwe look en vormt een contrasterend geheel met de rest van het kasteelpark die een Engelse landschapstuin is uit de 19de eeuw.

Er zijn drie onderscheiden delen: 1. de nieuwe demonstratietuin 2. de proeftuin en 3. de historische tuin.
De nieuwe demonstratietuin is een didactische verzameling van kwaliteitsvolle rozen ( in de handel verkrijgbaar), gerangschikt rond een centraal ovaal gazon. Er zijn rozenperken met snijrozen, de Gouden rozen, een Engelse- en Franse tuin, pergola’s met klimrozen en Clematis, Buxushaagjes en leibomen. De Proeftuin is omgevormd tot een watertuin met bekkens en fonteinen met integratie van de bestaande taxuszuilen. In deze proeftuin doen (doorgaans 14) rozenveredelaars mee aan een internationale wedstrijd. Gedurende twee jaar worden de rozen gevolgd door een vakjury en een internationale jury. De Gouden en Zilveren Roos van Kortrijk wordt hieruit geselecteerd. Vanaf 2005 wordt opnieuw een wedstrijd “Roos van het Publiek” gehouden. De vernieuwde historische tuin toont een aantal oude rozentypes en variëteiten.

De Kortrijkse rozentuin geniet een internationale faam en heeft zijn plaats verworven naast de reeks internationale rozentuinen als daar zijn: Rome, Parijs, Madrid, Lyon, Genève, Baden-Baden, Den Haag, Buënos-Aires, Auckland, Zürich, Milaan en andere. Het wandelpark, dat gratis toegankelijk is, biedt vanaf mei-juni een weelde aan rozenkleuren (400 rozensoorten) en geuren tot het najaar. Onze gidsen zullen graag u of uw groep begeleiden.

Inlichtingen bij: Freddy Packet, tel.:0468/353839  e-mail: Els.germonpre@scarlet.be
IMG_0550
IMG_0549
IMG_0537